Mitä on inklusiivinen ammatillinen koulutus?

Torstaina 28.4. klo 13 Bright Education for All! INEPS-kongressissa pidetään Simo Uusinokan vetämänä mielenkiintoinen workshop pureutuen inklusiiviseen ammatilliseen koulutukseen. Simo työskentelee Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Millaista on Inklusiivinen ammatillinen koulutus? Toimiakseen inklusiivisesti (kaikenlaiset opiskelijat huomioiden) joutuu ammatillinen koulutus uudistamaan toimintatapojaan. Nämä muutokset koskevat käytännössä kaikkea koulutukseen liittyvää toimintaa. Opettajuudessa opiskelijan yksilöllinen ohjaaminen saa enemmän jalansijaa. Henkilökohtaiset opintopolut ja joustavat ratkaisut sekä opiskelijan laajat mahdollisuudet valinnaisuuteen asettavat haasteita, ei ainoastaan opettajan työlle, vaan koko kouluyhteisölle. Samalla kun ammatillisen koulutuksen reformilla pyritään vaikuttamaan opiskelijan mahdollisuuksiin edetä nopeasti ja yksilöllisesti opinpolullaan tarjoaa se myös uusia vaihtoehtoja erityisen tuen tarpeessa olevien opiskelijoiden opiskelemiseen kohti ammattia.

Ammatillisen opettajan- sekä ammatillisen erityisopettajankoulutuksen koulutuksissa painotetaan ohjaus-, vuorovaikutus- sekä opiskelijan kohtaamisen taitoja, jotta tulevat opettajat omaisivat riittävästi taitoja opinto- ja urapolkujen luomiseen yhdessä opiskelijan kanssa. Työelämän tuntemus ja hyvät verkostot tulevat myös korostumaan ammatillisen opettajan työssä.

Tässä työpajassa tutustutaan ammatillisen koulutuksen reformiin ja sen mukanaan tuomiin käytännön muutoksiin opiskelijan, opettajan ja kouluyhteisöjen näkökulmista. Tulemme tarkastelemaan myös koulutusalan muutoksen näkymistä ammatillisessa opettajankoulutuksessa.