Oletko koskaan astunut pimeään kahvilaan?

Kongressin oheisohjelmana on tarjolla Pimeä kahvila eli Pimeä ´Cafe´, jossa nautitaan kahvit säkkipimeässä kahviossa TAMK:lla keskiviikkona 27.4. klo 13:30-15. Alkujaan Näkövammaisten Keskusliiton vetämässä Youth in Action –ohjelmassa näkövammaiset nuoret ovat ryhtyneet pitämään pimeää kahvilaa. Tällä tempauksella on tavoitteena vahvistaa esteettömyyden merkityksen ymmärrystä TAMKissa ja tukea tältä osin myös TAMKn arvopäämääriä kuten moniarvoisuutta. Samalla muutetaan ennakkoasenteita, kun näkövammaiset nuoret toimivat kahvituksen isäntinä ja emäntinä yhdessä hyvinvointi- ja sosiaalialan opiskelijoiden kanssa. Kahvilassa näkevät voivat kokea pimeässä uusia ulottuvuuksia sekä itsestään että muista ihmisistä. Keski-Euroopassa ollaan askeleen edellä, sillä siellä on jo jonkin aikaa voinut herkutella myös pimeästä päivällisestä. Trendi on rantautunut nyt myös Suomeen kahvilan muodossa. TAMKissa vietetään kongressimme aikana Hyvinvointiviikkoa.

Palautteissa on kiitelty hienoa ja opettavaista kokemusta.
”Vapauttava tunne aistia kuulolla ja kosketuksella, näköaistin sijaan”. ”Oikein mielenkiintoinen kokemus. Opastyttö oli erittäin miellyttävä ja kertoi paljon itsestään ja kokemuksestaan näkövammaisena. Toisaalta pelotti, miten itse voisi selviytyä, jos olisi itse sokea. Hyvin pärjäsin kahvin kaadossa, kun autettiin”. Toisaalta jotkut kokivat, että ”pimeä huone tuntui todella ahdistavalta, kun ei ollut varautunut”.

Tervetuloa nauttimaan arjen pienistä, mutta merkityksellisistä yllätyksistä kongressin keskellä! Pimeä kahvila kirkastaa mielen 🙂